Minimizing my wardrobe

Milý čtenáři,

dneska bych se s vámi chtěla podělit o myšlenku, která pro vás asi nebude nic nového, pokud trochu sledujete dění kolem módy. Už cca rok se celkem intenzivně zabývám ztenčením svého šatníku. Blog bych nadále ráda vedla v tomto duchu.


Asi vás napadne, proč to dělám. Mých motivů je hned několik. 

Ještě před pár lety jsem byla obětí shopaholismu a kdykoliv jsem se octla trošku v depresi, hned jsem zamířila na některý e-shop s módou a peníze jen lítaly. Samozřejmě to byly většinou věci z nekvalitních materiálů, které jsem v podstatě ani nepotřebovala a bohužel se musím přiznat, že než jsem se s nimi nadobro rozloučila, měla jsem je na sobě jednou, možná dvakrát.
Kromě toho se mi samozřejmě každé ráno u přecpané skříně dělo ono pověstné "nemám co na sebe". Mnohdy jsem zjistila, že mám ve skříni věci, o kterých ani nevím. Hlavně to mě vyděsilo a donutilo uvědomit si, že tady je opravdu něco špatně.
Taky už mi není 20 a za ta léta už vím, co se mi líbí, co mi sluší, co si můžu dovolit a co pro mě prostě funguje. Zkrátka konečně jsem našla svůj styl! Neznamená to ale, že si někdy ráda nezaexperimentuju.
A konečně je tu ta věc s tzv. fast fashion - čili módou v oděvních řetězcích, která je vyráběná v Asii za minimální mzdu a jen pro jednu konkrétní sezónu = nemusí být z kvalitního materiálu a ani kvalitně ušitá.
Obecně mě konsumerismus, ve kterém jsme se do dneška ocitli, celkem děsí a popravdě i dost znechucuje. Rozčiluje mě, jak jsme si všichni zvykli, že lusknutím prstu můžeme mít kdykoliv, cokoliv, ale to už bychom se dostali jinam. O ekologické stránce věci ani nemluvím. Tam by se řetězce měly vážně stydět.

Zkrátka rozhodla jsem se svým bezhlavým nákupům učinit přítrž a naučit se pracovat s tím, co mám. Prosím, neberte to, jakože se ze mě stal přes noc guru, to rozhodně nejsem a ani bych tak nechtěla vystupovat. Navíc můj šatník je pořád poměrně velký a je to a ještě bude dlouhý proces.

Pokud vás ale zajímá, jakým způsobem se snažím dopracovat, tak tady je několik pravidel.

1) Vytřiďte si opravdu poctivě šatník
Vytahejte ze skříně všechno, ale opravdu všechno a projděte si jednu věc po druhé. A jo, je mi jasný, že jste tohle už určitě někde četli nebo slyšeli. Ale co naplat? Fakt to totiž funguje. Co už nenosíte, nebo je zničené, dejte pryč.

2) Ujistěte se, že všechno, co máte v šatníku se vám opravdu líbí a nosíte to
Pokud jste ještě neslyšeli termín cost per wear, vězte, že to znamená pořizovací cenu kousku dělenou tím, kolikrát jste ho měli na sobě. Mnohdy vám to pomůže určit, jestli je ta daná věc opravdu pro vás výhodná a nosíte ji dokud se nerozpadne, a nebo jestli je to ten typ oblečení, která pořád čeká na to legendární "třeba se to jednou bude hodit". A platí to i o botách, kabelkách atd...

3) Dbejte na materiál
Dnešní doba by se klidně mohla jmenovat polyesterová. Z polyesteru jsou dneska málem i stromy venku. Jedním ze základních pravidel minimálního šatníku jsou kvalitní materiály. A vím vím, že občas to bez nějakého toho polyesteru prostě nejde, ale snažte se vyhledávat především bavlnu, vlnu, len a jiné přírodní materiály.

4) Hledejte inspiraci na Pinterestu, Instagramu...
Podle toho, co v šatníku máte zkuste hledat outfity, které vás můžou inspirovat, jak to, co už máte kombinovat. Doporučuju! Je to zábava a navíc vám to rozšíří vaše módní obzory.

5) Noste "no brainery"
A zlaté pravidlo je mít v šatníku věci, které jsou pro vás tak snadno použitelné a kombinovatelné, že je z šatníku vytahujete téměř bez rozmyslu.

Pokud jste dočetli až sem, pak vám děkuji za pozornost a budu moc ráda, když mi dáte do komentářů vědět, jak se vy perete s fast fashion a jestli vás už někdy napadlo hledat z tohohle začarovaného kruhu cestu ven.

Vaše Eve.h

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Evi, moc fajn článek :) Třídím postupně, buď to prodávám (víme, žejo) nebo dávám do kontejneru na oblečení, v případě, že už to je dost onošené. Taky jsem ty nákupy dost omezila, dneska už si nekoupím nějaký kousek jen proto, že je v úžasné slevě, ale vím, že bych ho moc nevyužila. Víc nad tím přemýšlím, ale cesta bude ještě dlouhá, než dokoupím kvalitní základní kousky a budu se svým šatníkem spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ani. Jak říkáš, je to proces a člověk nachází pořád nějaký nedostatky :) Ale makám na tom!

      Vymazat
  2. Toho bych chtela dosahnout... Mam tolik obleceni, co si schovavam jen z nostalgie... nastesti se mi posledni roky dari nenakupovat nepromyslene nove kousky, ale i tak. Tento rok me ceka stehovani, takze bych mela uz pomalu zacit s tridenim, at se z toho pak nezblaznim.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do toho, Peti! Věřím, že když tomu člověk dá ten čas a vůli, dá se to zvldánout ;)

      Vymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images