My take on sustainable fashion

Před pár dny jsem se zamyslela nad tím, co pro mě osobně znamená udržitelná móda. Nakonec toho bylo tolik, že jsem se rozhodla to sepsat a mít svůj pohled na věc tady na blogu. Hned na úvod bych ráda řekla, že nejsem v žádném případně dokonalá konzumentka a že ani náhodou nemám celý šatník second hand. Ač to nerada přiznávám, nakupuju na pár výjimek pořád spíš ve fast fashion obchodech. I to se ale snažím odbourávat a hlavně nosit, co už mám, protože toho rozhodně není málo.

A few days ago I started thinking about what sustainable fashion means to me personally. I had so many views and thoughts that I decided to write them down here on my blog. I have to say right from the start that I am in no way perfect consumer with all second hand wardrobe and even though I don´t like to admit it I still shop mostly in fast fashion shops. This is something I am still working on and this year I am determined to mostly wear what I already own because I do have enough clothes.

(srovnání jak bych dnes dala dohromady outfit, který jsem měla na sobě před deseti lety / comparison how I style an outfit I wore ten years ago)

---

Nejdůležitější co se mi s udržitelnou módou vybaví, je jisté uvědomění, že módní průmysl nás nutí neustále nakupovat věci, které nepotřebujeme a to za co nejnižší cenu. Nízká cena je pro nás samozřejmě příjemná. Jenže to má jedno velké ALE. A tím je, že ono trendy oblečení, které nám má dopomoct k životu, který vídáme v reklamních kampaních, je obvykle pravděpodobně vyrobené z levných nekvalitních materiálů lidmi, kteří nedostanou za svoji práci řádně zaplaceno a pracují v nepřijatelných podmínkách. Dost často slýchám, že etická móda je příliš drahá, obávám se ale, že spíš fast fashion je příliš levná.

Hledisko ceny pro mě není těžké pochopit, taky si občas říkám, že je etická móda cenově výš a vzhledem k aktuální situaci je 1000 Kč za tričko trochu moc. Pokud už jsem nucena koupit si něco ve fast fashion obchodu, většinou se snažím nad nákupem důkladně popřemýšlet.

The most important thing that comes to my mind in connection with sustainable fashion is a certain realisation that fashion industry forces us to keep buying things we don´t need for as low price as possible. Buying things cheap is obviously nice, but there is a one big BUT. And that is the trendy piece of clothing that we see in ad campaigns is usually made from a very poor material by people who are not fairly paid for their work in very bad work conditions. I often hear that ethical fashion is very expensive, but I am afraid that it´s rather fast fashion being too cheap.

I can understand the price side of the whole thing. I myself often feel like that at the current situation paying 1000 CZK is too much for a tshirt. But if I really need to buy something in a fast fashion shop I give my purchase a proper thought.

---

Je potřeba mít definovaný styl a vědět, jaký mám životní styl a co v šatníku vlastně potřebuju mít a co unosím  -  v jakém prostředí se denně pohybuju, jakou práci dělám, jestli tam mám nějaký dress code, čemu se věnuju ve volném čase. Například pokud pracujete ve formálním prostředí, asi moc neužijete ty cool potrhané džíny a pokud pracujete ve skladu, nejspíš tam neužijete ty krásné červené lodičky atd. Fotky na sociálních sítích mají tu moc přimět nás chtít právě ten outfit, právě tuhle image, jenže naše reálné životy málokdy odpovídají tomu, co vidíme online.

Pak se nabízí otázka, jestli danou věc vůbec potřebuju… Tohle je podle mě úplně nejdůležitější věc. Je přece úplně zbytečné utratit jakoukoliv částku za něco, co stejně nebudeme používat. Já si vždycky zkusím představit, s čím bych danou věc zkombinovala z toho, co už v šatníku mám a pokud jsem schopná v hlavě vytvořit několik kombinací, přejdu k další otázce. Tou je materiál. A tady je to poměrně snadné, pokud je daný kousek vyrobený z polyesteru, dávám od něj okamžitě ruce pryč. Polyester je umělý materiál, ve kterém se pokožka potí a nemůže dýchat. Výsledkem bez ohledu na počasí (minimálně u mě) je odér, na který ani nejlepší deodorant nestačí. Když se hezky oblečeme, tak se chceme celý den cítit příjemně a neřešit, jestli nejsme cítit, no ne? Další věc je, že v pračce polyester uvolňuje mikroplasty, které pak putují do moře. Planetu máme jen jednu… Není trochu hloupost jí škodit, protože nutně potřebujeme to trendy tričko? Materiály, kterých se tedy snažím držet, jsou bavlna (ideálně organická), lyocell, len, viskóza, merino a mám v šatníku dokonce jeden kašmírový kousek a musím říct, že je neskutečně příjemný a zahřeje.

First of all it´s important to define your style and what you actually need in your wardrobe to use every day. It´s good to evaluate your daily environment - what kind of job you do, if there is a dress code in your office and what you do in your free time. For example if you work in a very formal place you probably won´t use those cool ripped jeans much or if you are a warehouse worker that beautiful pair of red heels is not very practical for you either etc… Social media often have a tendency to make us want to wear particular outfit, or look a certain way which doesn´t align with our daily lives.

Moreover before buying anything I always ask myself whether or not I need the piece or not… Because if you think about it it´s nonsense to spend any amount of money for something you won´t be using anyway. I often imagine with what I would combine it from the clothes that I already own and if I can come up with several combinations, I move to another question. And that is material. Here it´s relatively easy. As soon as I see polyester, I simply move on. Polyester is an artificial fabric. Your skin can´t really breathe in it and usually makes you sweat. The result regardless of the weather (at least for me) is that you get really smelly and no deodorant however strong can help that. When you dress really nicely you want to feel and look good and don´t want to be worried about anything, am I right? Also during washing polyester releases micro plasts into the water. I mean we have only one planet… Is that super trendy top worth ruining it? Materials I am sticking to are cotton (organic if possible), lyocell, linen, viscose, merino wool and I even own one cashmere jumper and I have to say it´s super soft and warm.

 

---

Materiál a styl hrají taky velkou roli v tom, jak dlouho nám oblečení v šatníku vydrží. Odnaučila jsem se kupovat trendy kousky. Nejen díky tomu, že jsem se našla v jednoduchosti a cítím se v ní nejlíp, ale hlavně proto, že v klasických základních kouscích je jistá stabilita a nezávislost na trendech v průběhu času. Pokud je oblečení navíc kvalitní, vypadá pořád dobře i po x vypráních a každou sezonu se těším, že je vytáhnu.

Material and style also play a big part in how long a certain piece stays in our wardrobes. I don´t buy trendy pieces anymore. I have learned that simple and minimal style is timelsess and I feel my best in it. Looking back at what I used to wear classic and simple clothes is something that stuck with me over time and still bring me joy. If your clothes is good quality, it still looks good after many washes and I look forward to taking it out every time seasons change.

---

Právě proto, že mám nejradši věci, které můžu nosit znovu a znovu, časem je na nich vidět nějaké to opotřebení. A tak je potřeba se o oblečení dobře starat, případně je trošku obměňovat, pokud už nám třeba nesedí střih nebo nějaký detail. V tomhle ohledu u mě nejvíc trpí boty. Snažím se je doma poctivě krémovat a taky nechávám profesionálně měnit patníky a podrážky. Oblečení se snažím prát dle pokynů od výrobce, nepoužívám aviváž a prádlo nechávám samovolně uschnout. Sušičku nemáme a přesto, že věřím, že může být užitečná, pro mě nic nepřekoná oblečení sušené na čerstvém vzduchu. Oblečení, které se mi někde natrhne a jde zachránit, nebo chci odpárat nějaký volánek, nosím ke švadleně, což vyjde obvykle levněji než si kupovat něco nového. Vlastním taky odžmolkovávač, který pravidelně používám na svetry a trička.

That being said clothes simply do get visibly used after some time. So another important element is to take good care of your it and alter or mend it if necessary. This mainly concerns my shoes. I often have them resoled or put a new heel on them. While washing my clothes I always observe care labels, I never use fabric softner and I leave it airdry. I believe tumble dryer is a useful tool but nothing can beat a laundry smelling like fresh air. Sometimes I need to fix small tears or rips or I need some alterations. I am lucky to have a seamstress nearby and it´s usually less expensive than buying something brand new. I also own a debobbler, which I use often on all my jumpers and some heavier fabric tshirts.



---

Pokud to mám tedy shrnout. Úplně jsem změnila svůj náhled a způsob na to, jak konzumuju módu. Snaha mít udržitelný šatník pro mě znamená uvědomění si, že za každým kouskem je něčí práce a že každá moje volba má svoje následky.  Chci mít ve skříni věci z kvalitních materiálů, které nosím často a ráda a využiju je na maximum bez pocitu, že nemám co na sebe. Do každého nákupu jde hodně přemýšlení. Impulzivní nákupy jsou pro mě passé.

A co znamená udržitelná móda pro vás? Máte nějaký další pohled na věc?

To sum up I completely changed my outlook on fashion and the way I consume it. My effort to keep a sustainable wardrobe means to me personally realising that there is somebody´s hard work behind each garment and that every choice I make has its consequences. I want to only own items from good materials that I wear often and use their full potential without having the feeling I have nothing to wear. My each purchase is well thought through. Impulse shopping is no longer an option for me.

What does sustainable fashion mean to you? Do you have a different point of view?

 

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Veľmi pekný článok. Ja som si taktiež povedala, že začnem nakupovať viac s rozumom. Hoci nakupujem skoro iba v sekáčoch aj tam sa viem poriadne vyšantiť a veľakrát odchádzam s koopou vecí, z ktorých si oblečiem len polovičku. A práve na toto by som sa chcela zmerať ja. Že hoci nakupovanie v sekáčoch je lepšie pre našu krajinu, nemusím tam minúť 50€ len kvôli tomu, že je to lacné a možno si to raz oblečiem.


    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saši, děkuji za komentář.
      Jj, sekáče jsou super věc, ale pokud tam nakoupis kopec věcí, které stejně neunosíš, pak to ztrácí smysl.
      Držím palce, aby se dařilo držet limit a nákupy na uzdě. ✌️

      Vymazat
  2. Evi díky za inspirativní článek a za to, že se máš ochotu se nad tématem fast fashion zamyslet do hloubky!! Naší největší zbraní jako konzumentů je volba penězi a zdravý rozum. Krotit sám sebe není jednoduché, navíc marketingové kampaně jsou po psychologické stránce velmi propracované a ví kam a na co mířit. Věřím ale, že bude přibývat lidí, kteří upřednostní cestu nekonzumu a snižování osobní poptávky. Je to asi i o osobní odvaze. Nebát se jít proti proudu. Někdo se možná bude ušklíbat nad tím, že mám na léto troje šaty a dvě sukně, které točím pořád dokola,když on sám má plnou skříň a outfity může měnit třikrát denně...
    Zajímavé by také bylo zmapovat "green washing" na některých eshopech a v modních řetězcích (používání labelky "udržitelnost").
    Přeji hodně úspěchů :)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuji za krásnou reakci. Dneska je fakt těžký odlišit greenwashing od nějaké reálné snahy něco zlepšit.

      Vymazat
  3. Ahoj, pekný článok 😉 Ja osobne som frankofilka ako vyšitá a rada sa v týchto veciach inšpirujem od Francúzok, ktoré sú známe tým, že uprednostňujú nadčasové kúsky. Pomaly šatník mením a snažím sa byť skôr kreatívna a kombinovať a tvoriť z toho čo mám. Mám z toho aj lepší pocit! Krásne dni prajem 😉
    www.mojajoiedevivre.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, u Francouzek se taky často inspiruju. Děkuji moc za návštěvu a milý komentář :)

      Vymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images