Kurz šití s Brno šije

Ahojte,

udržitelná móda se pomalu ale jistě stává tématem číslo jedna. A to je moc dobře. Pořád se řeší, jak být šetrný k životnímu prostředí a jak konzumovat módu s rozumem a eticky. A co může být šetrnějšího a etičtějšího než to, že si oblečení ušijete sami. Pokud už delší dobu přemýšlíte, že se taky přihlásíte, nebo vás prostě jenom zajímá, jak to na kurzech chodí, jste tu dneska správně.

Pracuju v korporátu, takže pro mě je taková ruční práce neskutečný relax, kde se můžu kompletně uvolnit a soustředit se jen na to, že něco tvořím. Na šití mám navíc moc milé vzpomínky z dětství, kdy jsme si s mamkou vždycky sedly a něco spolu šily nebo vyšívaly. Byla to vždycky taková příjemná holčičí chvíle. Navíc není ke škodě, když si ledasco umíte sami spravit nebo poupravit.
Moje volba padla na studio Brno šije.  Slyšela jsem na ně předtím samou chválu. Najdete je v Brně na ulici Veveří. 



Jak to probíhá před kurzem...

Přihlásíte se mailem. Dostanete přihlášku a nabídku věcí, které si na kurzech můžete vyrobit. Dopředu se platí záloha. Zbytek až na kurzu. Materiál si sháníte sami. V instrukcích najdete i rozměry látky, které budete potřebovat až si půjdete látku kupovat. Nemusíte se toho vůbec bát. Ve většině obchodů s textilem v Brně vám rádi poradí, když jim řeknete, jakou věc o jakých rozměrech budete šít.

Kurz samotný...

Kurz má šest dvouhodinovek každý týden. Nemusíte se bát. Ty dvě hodiny vždycky uběhnou jako nic. Většinou je na kurzu pět až šest lidí včetně vás. Klasické šicí stroje jsou k dispozici a kromě toho mají i overlock (takový sofistikovanější entl) na zapošívání okrajů látky, aby se vám netřepila a nepárala. Celý kurz vždycky vede jedna lektorka. Nemusíte se bát, že by se vám tam pokaždé zjevil někdo jiný. Nicméně doporučuju se obrnit trpělivostí. Nejste na kurzu sami a tak musíte počítat s tím, že se vám lektorka nemůže věnovat nepřetržitě a holt budete muset počkat než vysvětlí některé vaší "spolužačce" co a jak dál.



Tipy...

Mějte se sebou trpělivost. Šití je přece jen odborná práce a tak je logické, že vám to nepůjde hned. Že semtam budete muset párat, nebo vám bude trvat než se naučíte šít do obloučku. Je to úplně normální. Žádný učený z nebe nespadl. Hlavně se nebojte si říct o pomoc. Lektorka je tam od toho, aby vám ukázala co a jak.
Ze začátku pracujte hlavně s bavlnou a lnem, protože nepruží a bude se vám na nich dobře učit.

Co mě překvapilo...

Nejvíc překvapená jsem byla z toho, že samotné šití na stroji, je to poslední. Nejvíc času většinou věnujete stříhání, špendlení, zažehlování... Ta konstrukce samotná sebere nejvíc času.



Co jsem si ušila...

Na začátku letošního roku jsem se přihlásila do začátečníků a ušila si plátěnou tašku, povlak na polštář a kosmetickou taštičku. To všechno samozřejmě za pomoci lektorky. Sama bych to nedala. Na podzim jsem pak pokračovala v mírně pokročilých a ušila jsem si kalhoty a dlouhé šaty. Z obojího mám velkou radost a ač čekám, že v budoucnu budu muset obojí opravovat, jsem na sebe pyšná!



Omlouvám se za fotky z mobilu. Nechtělo se mi v dílně trapčit s foťákem, tak aspoň takhle ilustračně.
Na kurzech mě to moc bavilo i když mistr světa v šití ze mě asi v dohledné době nebude. Do pokračovacích jsem se už nepřihlásila, protože už moc nemám, co bych si ušila. Přece jen nechci tvořit nadbytek... A taky jsem už nestihla další vlnu přihlášek. Kurz pro pokročilé byl okamžitě po vyhlášení na Facebooku plný. Což je na druhou stranu skvělá zpráva. Veřejnost si začíná uvědomovat, jak jednoduše můžou změnit svůj přístup k módě a je to znát!

A co vy a šití? Zkusili byste? Máte nějakou vlastní zkušenost?

Vaše Eve.h

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Tak to musel být zajímavý kurz, já jsem nikdy nic velkého šít nezkoušela, kromě nezbytných úprav na oblečení :D Za tu kosmetickou taštičku tedy velký obdiv! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta taštička mě ještě potrápila nejmíň, nejhroší byly ty kalhoty... :D

      Vymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images