Londýn vol.1

Ahojte,

 zdravím vás čerstvě po návratu z dovolené v Londýně a než se dostaneme, k fotkám a zážitkům vůbec, ráda bych se s vámi podělila o různé zkušenosti, které se vám můžou hodit, pokud se do hlavního města UK rozhodnete vydat.


Doprava

Do Londýna se samozřejmě dá dostat jak po souši (teda většinu cesty) tak letecky. Na všechny poslední dovolené jsme jeli autobusem, tak jsme se pro tentokrát rozhodli letět letadlem. Poměr 31 hodin busem ku 2 hodinám letadlem byl pro nás při rozhodování klíčový faktor. Letenky jsme vybírali účelově zpáteční a za co nejmenší cenu už v květnu na letuska.cz. Pravda, úplně nejlevnější nebyly, ale to se dalo čekat vzhledem k tomu, že jsme letěli low costem (který vás stáhne i o ten vzduch, co v letadle dýcháte) a termínu v turistické sezóně. Omlouvá nás snad jen fakt, že nejsme zkušení letečtí cestující. K letecké dopravě bych jen dodala, abyste si dali pozor na otevření a zavření tzv. gatů k jednotlivým letadlům. Pokud se nedostavíte ke gatu včas, může to pro vás mít vskutku nemilé následky.

Po příletu

Letěli jsme na Luton Airport. Odsud se dá do centra Londýna dostat pomocí autobusů A1 National express nebo autobusů 757. A1 zastavuje hned na několika místech a končí na Victorii, takže můžete pohodlně vystoupit na příhodném místě poblíž ubytování nebo vyhovující zastávky metra. Lístky na A1 si můžete rezervovat dopředu nebo se dají i jednoduše koupit na místě. Momentálně chtějí 10 liber za osobu.

Doprava po Londýně

Tady musím uznat, že doprava je v Londýně skutečně skvěle vymyšlená a ještě líp značená. Stačí se dívat očima a prostě nemůžete zabloudit. Většina Londýňanů jezdí na tzv. Oyster card, což je plastová kartička, která se dá koupit v automatu na každé zastávce metra i v trafikách a některých samoobsluhách. Dá se nabít na týden i na jednotlivé jízdy. Cestování s ní je nanejvýš pohodlné a velmi velmi rychlé. Je platná pro metro, autobusy po celém Londýně a vlaky. Vlaky a metro jsou však omezené zónami. Proto si zjistěte, v jakých zónách se budete pohybovat a přizpůsobte tomu rozsah svojí Oyster card.

Ubytování

Pro nás ne zrovna movité, je nejlepší si vybrat ubytování na booking.com. Dá se tam filtrovat podle různých kritérií např. podle polohy, hodnocení, služeb atd. My jsme zvolili něco mezi hotelem a hostelem. Žádný Hilton to zrovna nebyl, ale na přespání a nějakou tu sprchu po náročném dni to stačilo. V přízemí byl i bar s kulečníkem, takže i nějaké to večerní vyžití tam bylo možné bez toho, aby člověk hledal nějaký pub v okolí.

Vstupné

Pokud stejně jako já, jedete do Londýna v prvé řadě za poznáním a historií, doporučuju si objednat London pass kartičku. Objednává se na určitý počet dní a platí na spoustu spoustu památek, muzejí a dokonce poskytuje slevu v některých obchodech a občerstveních. Navíc se s ní u vybraných památek dá předbíhat fronta u pokladen a vstupů. A věřte mi, že tuhletu výhodu opravdu oceníte! Jen pozor, na London eye to neplatí!


Pokud byste k Londýnu měli jakékoliv dotazy, napište mi do komentářů a pokud to bude v mé moci, ráda vám odpovím. Těším se s vámi příště u dalšího postu o Londýně a to na téma, co jsem nosila a co všechno jsem měla s sebou.

Eve.h

Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Londýn je super, těším se na další fotky a dojmy :) My ho prošli během cesty do Skotska a klidně bych se tam ještě někdy podívala.

    OdpovědětVymazat
  2. Londýn mě zatím moc neokouzlil, ale už je to pár let, co jsme byli, teď zrovna uvažuju o repete, ale zas je ještě tolik míst, kde člověk nebyl... Asi spíš zvolím na příští let Amsterdam. Jinak podle mě nejlevnější letenky najdeš na skyscanner.cz nebo na cestujlevne.com.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj Amsterdam mám taky na seznamu. Cestování je super a je fakt, že je jen málo míst, kam stojí zato jet víckrát ;)

      Vymazat
  3. Ježiš, to je pěkný. Jela bych hned, protože už si Londýn vlastně vůbec nepamatuju. A takhle slunečnej jsem ho ještě neviděla:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí bylo krásné celou dobu, co jsme tam byli, tak i díky tomu to byl super zážitek ;)

      Vymazat
  4. Jé, úplně jsem dostala chuť jet do Londýna, ještě jsem tam nebyla :) Těším se na další tématický článek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak mě se po Londýnu stýská :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images