Pár vztahových rad

Nějak mi přijde, že dneska mezi lidmi panují hrozně povrchní vztahy a slovo láska tak nějak ztrácí na významu. Já jsem se svým milým už skoro osm let. Naše počáteční zamilování už dávno vyprchalo, ale nahradila ho taková vzájemná obliba, důvěra a pocit pohody, když je ten druhý nablízku. Napadlo mě proto, že přispěju svojí "troškou", co jsem se za tu dobu ve vztahu naučila. Pravda kromě něj jsem nikdy s nikým nechodila a tak mnohým z vás může to, co bude následovat banální a hloupé. Na druhou stranu to, že jsme spolu tak dlouho vypovídá o tom, že ten vztah stojí na pevných základech, kterými hned tak něco neotřese. Alespoň v to doufám.

 
 
  • Dejte si navzájem prostor - na začátku vztahu máme pocit, že chceme být tomu druhému neustále na blízku a tak nějak podvědomě nás to neustále nutí mu pořád psát a volat, komentovat facebook a podobně. Mně se vyplatilo držet se spíš zpátky. Na začátku vztahu jsme se vídali jednou týdně a psali jsme si jen proto, abychom se domluvili co a jak ten další den a myslím, že to tak bylo značka ideál.
  • Buďte upřímní ke svým citům a nechte se tak nějak vést svým vnitřním ukazatelem. Myslím tím, nenechte se nikým k ničemu nutit a nechte všemu volný průběh.
  • Ve vztahu vždycky přijde chvíle, kdy prvotní zamilování tak nějak vyšumí a člověku začne na tom druhém ledasco vadit a co si budeme povídat, chlapi dost často začnou být líní nám projevovat svoje sympatie. Nikdy v sobě nic neduste a když se vám něco nelíbí, vždycky to tomu druhému řekněte. Něříkám, zhádat se do krve není nutný, ale promluvit si není nikdy na škodu.
  • Buďte trpěliví, když partnerovi hned všechno nedojde. Některé věci prostě potřebují uzrát a ukázat se až časem (jako například, že bydlet v jedné domácnosti s jeho rodiči je blbost a podobně) nebo si najděte nějaký přiměřený způsob, jak mu to osvětlit. Nicméně uznávám, že někdy je potřeba sáhnout i po poněkud extrémnějších metodách. Vždycky ale dávejte najevo, že to s ním myslíte dobře a že vlastně chcete pro vás oba jen to nejlepší.
  • Pokud máte pocit, že s partnerem tak nějak nehrajete za oba, raději to ukončete. Mohlo by se stát, že v nějakém sporu s jeho rodinou či přáteli zůstanete samotné proti všem. Pro pohodu ve vztahu je dobré ke všemu přistupovat navzájem jako jeden.
  • Nežárlete pokud k tomu opravdu nemáte pádný důvod.
  • Nikdy partnera neponižujte před rodinou či přáteli - myslím tím neodhalujte před ostatními jeho slabé stránky či povahové rysy, které vám třeba moc nesedí a nenadávejte mu bezdůvodně. 
  •  
 
     
  • Než zavrhnete všechny partnerovy záliby alespoň jednou je vyzkoušejte. Nikdy nevíte, jestli vás to nezačne bavit taky.
  • Podporujte a povzbuzujte ho v tom, co dělá, např. ve studiu, v tom, aby si našel jinou práci, pokud ho ta stávající nebaví, v dalším vzdělávání (jazyky, rekvalifikační kurzy), ale vždycky s rozvahou.
  • Každý jsme jiný, ale já si na svém příteli nejvíc cením toho, že mě dokáže rozesmát i když se na něj zlobím. Takže se spolu smějte, dělejte věci, co vás baví a prostě si užívejte čas spolu.
  • I v dlouhodobém vztahu nezapomeňte dělat pro toho druhého milé maličkosti jako káva či snídaně do postele, milé vzkazy, drobné dárečky (já třeba občas kupuju příteli kávová zrnička v čokoládě jen tak, protože je má rád) a jiná milá překvapení.
  • Bavte se občas každý sám se svými přáteli. Není to na škodu.
  • Dopřávejte si vzájemných intimností - pohlazení po tváři, vlasech, objímejte se aspoň letmo třeba ráno než každý vyrazíte do práce či do školy.
  • Snažte se udržet mezi sebou důvěru a nikdy parntera neobcházejte za jeho zády.
Toť moje malá vztahová poradna. Na závěr a na úvod jsem hodila fotky od velmi šikovné brněnské fotografky Helli Diringerové , které jsme si s přítelem nechali udělat do nového bydlení, které nás snad brzo čeká. Helču opravdu doporučuju. Výborně se s ní spolupracuje a výsledek, jak vidíte, stojí opravdu za to.
 
 
 

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

  1. Ach!!! Nádherné fotky, krásně z nich vyzařuje ona pohoda a důvěra o které píšeš. A k článku? Rozhodně bych se pod všechny tyto rady mohla podepsat! Mé krédo pro dobrý vztah je ochota obou partnerů na sobě pracovat a měnit se a s postupujícím časem i snaha budovat vztah, aby mezi vámi stále byla ta jiskra:)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s tím se dá jedině souhlasit, taky už máme 7 let za sebou a vidím to úplně stejně :) Ještě bych dodala - mějte s tím druhým pořádnou trpělivost! :) Fotky jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký článek, Evi :-) Se všemi zmíněnými body určitě souhlasím. Sama si myslím, že je určitě důležité mít nějaký společný zájem, koníček, aktivitu... Nebo třeba nějaké rituály - jako že každý pátek si spolu sedneme na kafe a popovídáme, co se za celý týden nebo den stalo :-) A nad fotkami jsem se rozplývala už i na facebooku, jsou dokonalé! Souhlasím s Jíťou, že z Vás přímo čiší ta vzájemná pohoda :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Shodou okolností jsem viděla nedávno fotky této fotografky a opravdu je šikovná. S radami souhlasím. To naznačování: většinou se všude píše, že málo vnímaví jsou chlapi, ovšem už se ukázalo, že to platí i opačně. :-) Jsme spolu tři roky a pořád mě dojímá, jak se o mě stará - v těch každodenních detailech. Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, nezbývá mi nic jiného, než souhlasit. A ty fotky jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  6. Veeľmi pekny článok, čítala som ho v autobuse cestou domov a usmievala som sa pri čítaní, veľmi sa mi páčia aj vaše spoločné fotky, sú krásne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju vám, holky, za moc hezké komentáře. :) Bavilo mě to pro vás psát.

    OdpovědětVymazat
  8. Evi hezký článek a musím s tebou ve všem souhlasit !

    OdpovědětVymazat
  9. myslím, žes to perfektně vystihla, evi a úplně s tebou souhlasím (a myslím, že i proto můžu říct, že i po pěti letech vztahu mi to přijde tisíckrát lepší než na začátku)! a k fotkám absolutně nemám slov, už jsem je viděla na fb a tyto i ty, cos dřív dávala příteli, jsou naprosto nádherné. v bytečku se vám budou vyjímat!:) Lucka (povalečka) :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera. Přeju vám, ať vám to prostě drží a ať jste jedním z těch párů, co se prostě už v mládí našly a nikdy nerozešly...

    OdpovědětVymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images