Halloween? No, thank you!

 
Ahojte, dneska trochu netradičně odbočím. Kromě toho, že už teď je ve všech větších obchodních centrech vánoční výzdoba, mě štvou všudypřítomné plakáty a pozvánky na Halloweenské party. Nechápejte mě špatně. Nemám nic proti cizím svátkům ani vydlabaným dýňovým strašákům (což je mimochodem starý pohanský zvyk a s USA to nemá nic společného) a každý má samozřejmě právo slavit co a jak chce, ale nechápu, proč by v našich nákupních centrech měli strašit Santa Clausové a proč bychom se měli převlékat za zombie a kostlivce na Halloween. Trochu mi to zavání někdejším Dědou Mrázem a slavením 1.Máje s vlaječkami a lampionovým průvodem. Mrzí, že se pořád po někom opičíme a neumíme si užít svoje svátky po svém. Dušičky možná nejsou tak teatrální, ale rozhodně nejsou o nic míň strašidelné s všemi těmi svíčkami na hřbitovech, mlhou a tradičně špatným počasím. Raději než jít někde vyhastrošená, zapálím svíčku při tiché vzpomínce na ty, co už tu nejsou.
Vadí vám Halloween a nebo se taky přidáváte ke všem těm pařícím zombíkům?

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Halloween mám ráda, je mi celkem jedno jestli je to náš svátek nebo ne.
    Líbí se mi tématické večírky.
    Doufám, že časem se to bude slavit víc a víc a že, jednou moje děti budou běhat v kostýmech po sousedech a chtít sladkosti protože, mě by to jako malou moc bavilo :)

    http://imperfect-fashion.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Halloween neřeším. V USA bych ho slavila, tady v ČR mám v srdci dušičky. A ne masky.

    OdpovědětVymazat
  3. Ani u nás nie je zvykom oslavovať halloween aj keď v mestách sa to dnes hemží s takýmito večiarkami, ale ešte som na nijakom takom nebola, nejak to tiež neriešim, ale raz by som možno chcela zažiť takú ozajstnú halloweensku noc :)
    Ale ako si napísala, radšej pôjdem zapáliť sviečku na pamiatku svojich nebohých blízkych.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten hallowen mi zatím tak nevadí, protože, alespoň co vím, tak se promítá nanejvýš na nějakých studentských parties. Víc mě štve ten santa a amerikanizace vánoc - k vánocům přece patří ježíšek, kapr a tyhle věci! ;) Jinak pro mě je poslední říjen ve znamení narozenin mého muže, takže většinou plánuju nějaké překvapení a následnou soukromou oslavu...a abych nebyla úplný dušičkový barbar, tak samozřejmě zajdu i na hřbitov :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si myslím, že je dobré vzít si z každé kultury co se mi líbí (nechci říct "to nejlepší", je to samozřejmě relativní), beru každý důvod k oslavě, takže jsem včera pořádala halloweenskou párty. Vyřádili jsme se s manželem na výzdobě, nakrmili kamarády, všem se to líbílo. To, že následně zajdu na hřbitov, se nevylučuje. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se ten svátek líbí a je vidět že v USA si to náramně užívají.. ale neslavím ho, k nám to prostě nepatří :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images