O online shoppingu

 
Hello ladies, I´m sorry but there´s no english transaltion today. This post is for the czech girls mostly as it´s about online shopping. Let me know if you are interested and I´ll translate it for you too.
xx Eve.h

Zdravím vás, dnešní téma už je z názvu asi jasné. Posledně jste mi psaly, že by vás to zajímalo, nuže pokusím se shrnout nějaké stručné rady, jak vyzrát na nákupy přes internet.

1. Hlavně opatrně. Vy, co sem chodíte často víte, že přes net nakupuju hlavně v Topshopu a je pravda, že u značky, kterou neznám, nebo kterou mi někdo nedoporučil bych si asi nic nekoupila. Čili jako základ radím opatrnost. Pokud už chcete nakoupit u nějaké neznámé firmy či prodejce, zkuste aspoň na netu najít nějaké reference. Tuším na Aukru např. se dá u každého prodejce hodnotit.
2. Rozumět je základ. Pakliže nakupujete v zahraničí, měli byste hlavně rozumět, abyste si mohli pročíst obchodní podmínky a zda vůbec daná firma odesílá do ČR. Pokud umíte anglicky máte jasnou výhodu. V mnoha e-shopech se dá přepnout i na němčinu. Při nejhorším poproste někoho, kdo umí, ať vám s překladem pomůže. Spolehnout se na google překladač rozhodně nedoporučuju.
3. Materiál Při výběru daných kousků se vždycky koukejte na složení textilie, aby se vám, tak jako mě nestalo, že dostanete např. kousavý svetr nebo jiné zboží, se kterým nebudete spokojení.
4. Velikost. To stejné platí pro míry a velikosti. Vždycky je dobré, když má obchod svoji vlastní velikostní tabulku, kde jsou i míry v cm a k nim přiřazené evropské velikosti. Píšu to proto, že v Anglii se měří v palcích a není radno to zaměnit. Taky není moc dobré se spolehnout na to, že když máte velikost 36 u nás, bude vám sedět 36 i v zahraničí. Prostě si doma vytáhněte krejčovský metr a přeměřte se, klidně i dvakrát. Tady prostě beze zbytku platí pravidlo dvakrát měř, jednou řež!
5. Čtěte recenze. Topshop má taky jednu nespornou výhodu v tom, že nakupující mohou předmět oznámkovat - no spíš ohvězdičkovat - podle toho, jak s ním byli spokojení a také pár slovy okomentovat co se týče velikosti, materiálu, délky atd. Takové recenze vám v konečném důsledku můžou ulehčit rozhodování, jestli vám kousek, který se vám zalíbil, zato stojí. Takže pokud je na e-shopu tahle možnost, vždycky si recenze pročtěte, případně přispívejte sami.
6. Penízky. Platba bývá většinou dopředu přes kreditní kartu, tady bych opravdu nepodcenila bezpečnost a vybrala bych si obchod, který je známý a dobře zavedený. Všude jinde je to podle mě dost risk, pokud nemáte o prodejci žádné reference.
7. Za doručení. Pozor na poštovné. Vždycky se podívejte, jaké poštovné budete muset platit, jestli vás nebude stát víc, než nákup samotný. Pokud obchod poštovné nemá, je to fajn, ale tam je pak podle mě vždycky nějaký zakopaný pes - zboží třeba trvá i měsíc než se k vám dostane, nebo nevypadá tak jako na obrázku atd. Některé obchody nabízí poštovné zdarma nad určitou částku, pak je dobré se domluvit třeba s kamarádkou, pokud se do dané částky nevejdete a poštovné se vám platit nechce.
8. Vracení. Pokud se rozhodnete zboží vrátit, určitě s tím neotálejte a pošlete ho co nejdřív. Na poště se ujistěte, že balíček půjde alespoň doporučeně.

Přes net jsem zatím nekupovala jen boty a džíny, u těchto dvou věcí prostě nedám dopustit na vyzkoušení v obchodě. Snad vám mých pár rad přijde při online nákupech vhod a pokud máte nějaký dotaz, pište do komentářů, ráda vám odpovím.

Zdraví vás vaše Eve.h

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

  1. Já tedy přes internet moc nenakupuju, je pro mě lepší si to vyzkoušet, sahnout si na materiál a vidět přesnou barvu. Sem tam teda něco objednávám, ale třeba ze zahraničí jsem ješti nikdy nic neobjednávala, nějka tomu nevěřím. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Velice dobrý článek :) Já nakupuju nejraději v kamenných obchodech, přes internet jen na aukru a votočvohozu, kde za jednotlivý kosuek nikdy nedám tolik peněz, abych pak mohla litovat, že mi to třeba nesedí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za článek, řady se mi moc hodí, protoze přes internet nakupuji často, bohužel :)

    OdpovědětVymazat
  4. zatím jsem vždy nakupovala jen u českých prodejců a až na pár mini problému se mi nic nestalo...chtěla bych se ale pustit do ebay, tak pokud máš zkušenosti i s tím, tak budu ráda, když dáš vědět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S e-bay teda mám jen jednu. Kupovala jsem tam za pár korun takové fake brýle a celkem hned se mi rozpadly... Ale říkám, byl to kauf za cca 60,-.

      Vymazat
    2. Já na e-bayi nakupuji celkem často. Chce to nakupovat od prodejce, který má hodně dobré ohodnocení. Já jsem (nezakřiknout) zatím žádný problém neměla a vybírala jsem si teda ty s velkým počtem kladných komentářů. Je to v podstatě stejné jako na Aukru. :)

      Vymazat
  5. Já právě nakupuji celkem dost přes internet - hlavně z Asosu, Forever 21, něco i z Topshopu, ebay, New look. Na Asosu se mi líbí, že má nepřeberný výběr věcí a poštovné zdarma a nikde zakopaný pes není. :) Chápu, že u nějakých asijských e-shopů může být někde zakopaný pes, ale u renomovaných e-shopů se podle mě tohle nestává.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek a děkuji za rady! Z ciziny jsem ještě neobjednávala a brzdí to právě ten strach, že se něco pokazí :(

    OdpovědětVymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images